Du bist dran, årsplan 7. klasse

Her får du årsplan og læringsmål for Du bist dran 7. klasse.
Læringmålene er udledt af Fælles mål for tysk 2014, men er konkrete og indgår i større, meningsfulde undervisningsforløb.

Klik på plusserne herunder, og læs om de enkelte kapitlers indhold og omfang. Se hvilke Fælles mål, der er fokus på i FM-skemaet, og se omsatte læringsmål og forslag til tegn på tegn på læring i skemaet med de tre kolonner.

FM-skemaerne kan også downloades som PDF til udskrivning.

Årsplanen giver forslag til, hvilke uger i løbet af skoleåret man kan planlægge at undervise efter de forskellige kapitler. Forslagene skal primært ses som en anbefaling i forhold til progression mellem kapitlerne samt varighed af det enkelte kapitel. Hvornår på året man som lærer vælger at placere undervisningen er naturligvis op til den enkelte. I årsplanen har vi indregnet ferier i følgende uger: uge 42 – efterårsferie, uge 51-52 – juleferie, uge 7 – vinterferie, uge 14 – påskeferie, uge 26-32 – sommerferie.

Suppler evt. tyskundervisningen med Alineas fagportal til tysk – Gekko-tysk, som byder på undervisningsforløb, kulturbesøg, grammatiktræning, mv. Læs mere om fagportalen eller gå direkte til Gekko-tysk.

Kapitel 1: Wir sind wieder da

Lektioner

12

Fx uge

33-36

Du bist dran 7. klasse, kapitel 1

Vi skal kunne huske og bruge noget af det, vi arbejdede med i 5. og 6. klasse – forstå ord og vendinger inden for emnerne skole, fritid, mad og venner og bruge dem til at skrive og tale om emnerne. Vi skal også bruge spørgeordene til at stille spørgsmål i samtaler med andre, fx om vores fritidsinteresser. Vi skal også læse første afsnit af den lille grammatikhistorie Ein Krimi og lægge mærke til, hvad der er særligt ved den måde, man staver navneord på tysk.

Se læringsmål og tegn på læring her.

Kapitel 2: Eine Familie

Lektioner

15

Fx uge

37-41

Du bist dran 7. klasse, kapitel 2

Vi skal lære at fortælle om vores familie – vores forskellige familiemedlemmer og hvad de laver på arbejdet, i skolen og i fritiden. Vi skal også tegne vores families stamtræ og læse om to tyske familier og om Hamborg, hvor de bor. Vi skal skrive sætninger og digte med udsagnsordet sein, og lære om navneords køn. I andet afsnit af grammatikhistorien Ein Krimi skal vi lægge mærke til hvilken artikel, der hører til de forskellige navneord – altså hvilket køn de er. Vi skal også repetere det tyske alfabet.

Se læringsmål og tegn på læring her.

Kapitel 3: Märchen

Lektioner

11

Fx uge

43-46

Du bist dran 7. klasse, kapitel 3

Vi skal kunne læse og forstå eventyr på tysk i forskellige genrer – et rollespil, en billedhistorie og et digt. Vi skal lære farver og flere tillægsord og bruge dem til at beskrive personer, og vi skal stille og besvare spørgsmål. Vi skal lære om, hvordan man bøjer udsagnsord, fx hören, kommen og haben, så de passer til grundleddet.

Se læringsmål og tegn på læring her.

Kapitel 4: Der Alltag

Lektioner

11

Fx uge

47-50

Du bist dran 7. klasse, kapitel 4

Vi skal lære at fortælle om vores hverdag – hvad vi gør, og hvornår vi gør det. Vi skal repetere tallene fra 1-100 og lære at sige, hvad klokken er. Vi skal lære ord om boligen og at beskrive vores værelse og det sted, vi bor. Vi skal læse om Sabine og hendes værelse og en typisk dag med skole, familie og lektier– og vi skal sammenligne med vores egen hverdag. Vi skal læse fjerde del af grammatikhistorien Ein Krimi og arbejde mere med, hvordan man bøjer udsagnsord.

Se læringsmål og tegn på læring her.

Kapitel 5: Die Jahreszeiten

Lektioner

12

Fx uge

1-4

Du bist dran 7. klasse, kapitel 5

Vi skal lære at tale om vejret og om, hvad man typisk laver på forskellige årstider og tidspunkter. Vi skal også lære at sige, hvordan vejret bliver og forskellige tidsudtryk – fx årstider, måneder, ugedage og udtryk som i dag og i morgen. Vi skal læse om de fire årstider og vejret og skrive digte om farver og årstider. Vi skal læse femte del af grammatikhistorien Ein Krimi og lære om mådesudsagnsord og deres betydning.

Se læringsmål og tegn på læring her.

Kapitel 6: Schule und Mode

Lektioner

12

Fx uge

5-9

Du bist dran 7. klasse, kapitel 6

Vi skal lære noget om det tyske skolesystem, og vi skal sammenligne med det danske. Vi skal lære at tale om de fag, vi har i skolen, at stille spørgsmål om skolen og at skrive vores skema.

Vi skal også læse om at shoppe efter skoletid og om unge og mode og lære at tale om tøj og stille og besvare spørgsmål om mode.

Vi skal læse sjette del af grammatikhistorien Ein Krimi og arbejde med navneordenes køn, og vi skal lære om de personlige stedord den og det. Vi skal også arbejde mere med mådesudsagnsord.

Se læringsmål og tegn på læring her.

Kapitel 7: Guck Mal!

Lektioner

12

Fx uge

10-13

Du bist dran 7. klasse, kapitel 7

Vi skal lære at arbejde med billeder – at se på dem, tale om dem og bruge dem til at lære fremmedsprog. Vi arbejder med billeder i forskellige genrer: Portrætfotos, uddrag fra en film (dvs. levende billeder) og en tegneserie. Vi skal bl.a. tømme billederne for ord og lytte til billedbeskrivelser og bruge vores kommunikative færdigheder til at beskrive billederne, samtale om dem og fortælle historier ud fra dem. Der er fokus på tillægsord og ord, der handler om venskab. Vi skal læse syvende afsnit af grammatikhistorien Ein Krimi og lære om navneords flertal og om de ubestemte kendeord.

Se læringsmål og tegn på læring her.

Kapitel 8: Jetzt essen wir

Lektioner

11

Fx uge

15-18

Du bist dran 7. klasse, kapitel 8

Vi skal lære at fortælle om morgenmad, bestille mad på en restaurant og købe ind i en butik.
Derfor skal vi bl.a. lære ord, udtryk og vendinger, som man bruger i forbindelse med mad, drikkevarer, måltider og indkøb. Vi skal også øve dialoger, hvor vi bestiller mad og drikkevarer, og hvor vi køber ind, og vi skal tale om morgenmad, om spisekortet, og om hvad vi kan lide.
Vi skal lære om de to første kasus – nominativ og akkusativ – og læse ottende del af grammatikhistorien Ein Krimi, hvor vi arbejder med at bøje udsagnsordet sein, så det passer til det grundled, der hører til.

Se læringsmål og tegn på læring her.

Kapitel 9: Fußball und Liebe

Lektioner

12

Fx uge

18-22

Du bist dran 7. klasse, kapitel 9

Vi skal lære at kunne lave aftaler om at mødes i fritiden, så vi skal arbejde med ord og udtryk, man kan bruge, når man laver indbydelser eller aftaler. Vi skal også kunne fortælle om forelskelse og fodbold – fx tale og skrive om, hvad vi mener om fodbold, og skrive positive ting, om vores venner.
Vi skal læse den niende del af grammatikhistorien Ein Krimi og arbejde med sætningsanalyse – finde grundled, udsagnsled og genstandsled. Vi skal også lære om de personlige stedord i nominativ og akkusativ.

Se læringsmål og tegn på læring her.

Kapitel 10: Blick auf Deutschland

Lektioner

11

Fx uge

22-25

Du bist dran 7. klasse, kapitel 10

Vi skal lære noget om kultur og samfundsforhold i Tyskland: Vi skal lytte til tysk musik, og vi skal læse om unge og en familie, der rejser rundt i Tyskland. Vi skal også læse tysklandskort, købe billetter til en togrejse og skrive e-mails, kort og tekster om forskellige byer. Vi skal læse den tiende del af grammatikhistorien Ein Krimi og stille spørgsmål med w-ord. Vi skal også arbejde med uregelmæssige udsagnsord og forholdsord, der styrer akkusativ.

Se læringsmål og tegn på læring her.